Home Brewed PC, Πως να μοντάρεις το Pc μόνος σου

PC case

Πριν καιρό ένας φίλος μου ζήτησε να του δέσω το καινούργιο του PC. Είχε τραβήξει φωτογραφίες και πρόσφατα μου τις έστειλε, οπότε είπα να τα ποστάρω σαν βοήθημα για κάποιον που θέλει να μοντάρει το PC του στο σπίτι του.

 
Καταρχήν να σας πω ότι δεν πρόκειται για ολοκληρωμένο οδηγό καθώς δεν έχω πολλές φωτογραφίες και από PC σε PC διαφέρουν πολλά, αλλά, αν δεν το έχετε ξανακάνει θα σας δώσει μία εικόνα για την διαδικασία και θα διαπιστώσετε πόσο εύκολο είναι.
 
Όταν αγοράζετε ένα καινούργιο υπολογιστή τον συναρμολογούν στο κατάστημα από όπου τον πήρατε, ακόμα και αν αγοράσετε κάποια εξαρτήματα π.χ. κάρτα γραφικών από άλλο μαγαζί συνήθως σας τα συναρμολογούν χωρίς χρέωση. Αλλά όταν αγοράζετε τον υπολογιστή σου κομμάτι-κομματι από το Internet ή από πολλά μαγαζιά, ή θα πρέπει να πληρώσετε να σας τον συναρμολογήσουν ή θα το κάνετε εσείς.
 
Η φτηνή λύση:
 
Πρώτη κίνηση είναι να βγάλετε από την θήκη του, το κουτί (Case) του υπολογιστή και να το λύσετε ξεβιδώνοντας τα πλαϊνά καλύμματα (side panels)
PC case emty
Δεν είναι τρομερή η μυρωδιά του καινούργιου κουτιού? :)
 
Προσέξτε στις φωτό τις τρύπες στην μεταλλική επιφάνια που βιδώνει πάνω η μητρική. Οι τρύπες είναι για να μπούνε οι βίδες που συγκρατούν την μητρική, αλλά είναι περισσότερες από όσες θα χρησιμοποιήσετε για να μπορούν να μπούν όλων των ειδών οι μητρικές.
 
Για να δείτε σε ποιες τρύπες πρέπει να βάλετε του αποστάτες, βγάλτε την μητρική από το κουτί της και προσεκτικά κρατήστε την πάνω από το κουτί για να δείτε ποιες τρύπες αντιστοιχούν στην μητρική σας.
Holding motherboard over pc
Το να έχετε τριχωτά χέρια δεν είναι απαραίτητο.
 
Τώρα Βάλτε τους αποστάτες στις αντίστοιχες τρύπες πάνω στο κουτί.
Apostates
Pc case close up
 
Στο κουτί της μητρικής θα βρείτε ένα λαμαρινάκι που είναι για το πίσω μέρος του κουτιού. Τοποθετήστε το στην θέση του από μέσα προς τα έξω πριν βάλετε την μητρική, γιατί μετά δεν μπαίνει.
Back panel
μέχρι να δω αυτές τις φωτό δεν είχα καταλάβει ότι τα χέρια μου είναι τόσο τριχωτά.
 
Τώρα ήρθε η ώρα να τοποθετήσετε τη μητρική. Ακουμπήστε την απαλά πάνω στους αποστάτες και βιδώστε την. (πρώτα τοποθετήστε όλες τις βίδες και μετά σφίξτε την. Το σφίξιμο με μέτρο για να μην σας μείνει στα χέρια η μητρική.)
 
screwing motherboard
 
Θα έχετε προσέξει κάποια καλώδια που βγαίνουν από το μπροστινό μέρος του κουτιού. Αυτά είναι για  τα μπροστινά USB, τα κουμπιά και τα λαμπάκια του κουτιού και την θέση για ακουστικά και μικρόφωνο (front panel).
 
Όλα αυτά τα καλώδια συνδέονται με την μητρική.(διαβάστε το manual της μητρικής για το που.)
front panel
 
Στην συγκεκριμένη μητρική -και σχεδόν σε όλες τις καινούργιες- δίνουν μαζί αυτό το άσπρο εξάρτημα που μπαίνουν τα καλώδια για τα κουμπιά και τα λαμπάκια πριν τα βάλετε πάνω στην πλακέτα. Αυτό το βάζετε γιατί έτσι δε χρειάζεται να παιδεύεστε με τα μικροκαλωδιάκια τα οποία είναι συνήθως στο πιο δυσπρόσιτο μέρος της μητρικής. Χωρίς το εξάρτημα μπορεί κάποιος να φάει μισή ώρα και πολλές κατάρες για να καταφέρει να τα βάλει και γενικά είναι από τα πιο δύσκολα σημεία της συναρμολόγησης ενός PC.
 
front panel leds and buttons
Ο άνθρωπος που έφτιαξε αυτό το εξάρτημα πρέπει να πάρει νόμπελ η τουλάχιστον ευχετήρια κάρτα κάθε Χριστούγεννα, μαζί με τον εφευρέτη του air-condition και τον σχεδιαστή του μηχανήματος που καθαρίζει τις πατάτες αυτόματα. Αν και δεν έχω ένα, πάντα ήθελα να πάρω.
 
Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσετε το τροφοδοτικό. Συνήθως βιδώνεται στο πάνω πίσω μέρος του case.
Power supply
 
Μετά το τροφοδοτικό τοποθετούμε τον επεξεργαστή. Για οδηγίες ως το πως, έχει λεπτομερείς το manual της μητρικής. Απλά είναι καλό να αλείψετε τον επεξεργαστή με θερμαγώγιμη πάστα πριν την τοποθέτηση της ψήκτρας όπως στις παρακάτω φωτογραφίες
 

Καλό είναι όταν πιάνετε τον σκληρό και την ψήκτρα να φοράτε χειρουργικά γάντια για να μην αφήνετε λίπος στην επιφάνεια του.

 
thermal past
thermal past
AMD!!! ούτε που το θυμόμουνα. Γενικά δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που έβαλα AMD σε PC.
 
Αμέσως μετά τοποθετείτε την ψήκτρα (οδηγίες στο manual της μητρικής). Γενικά με τις μαμά ψήκτρες θα παιδευτείτε λίγο, γιατί, κουμπώνουν αντί να βιδώνουν πάνω στην μητρική.
 
Αφού βάλετε την ψήκτρα πρέπει να βάλετε και την κάρτα γραφικών εφόσον δεν έχετε onboard.  Οι καινούργιες κάρτες γραφικών μπαίνουν σε θήρες PCI-express.
 
motherboard PCI-E
 
Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα καλώδια του ρεύματος. Καταρχήν από το ανεμιστηράκι της ψήκτρας του επεξεργαστή βγαίνει ένα καλώδιο, συνδέστε το με την αντίστοιχη υποδοχή πάνω στην μητρική (συνήθως γράφει CPU FAN). Από τα καλώδια του ρεύματος που βγαίνουν από το τροφοδοτικό πρέπει να συνδέσετε την μητρική, τους σκληρούς - DVD, και την κάρτα γραφικών.
 
Στην μητρική μπαίνουν 2 καλώδια. Το μεγάλο και ένα με 4 καλώδια κοντά στον επεξεργαστή. Η κάρτα γραφικών έχει υποδοχές για 1 ή 2 καλώδια, συνήθως τα καλώδια αυτά γράφουν πάνω PCI-E. Στους σκληρούς -DVD μπαίνουν τα αντίστοιχα καλώδια ρεύματος, γενικά δεν μπορείτε να κάνετε λάθος γιατί το κάθε διαφορετικό καλώδιο έχει και διαφορετικό βύσμα.
 
Το ίδιο ισχύει και στα καλώδια sata και pata που συνδέουν τον σκληρό δίσκο και το DVD με την μητρική.
Aν είναι sata από την μία άκρη το συνδέετε με την μητρική και από την άλλη με τον σκληρό. Αν είναι pata  μπορείτε να το συνδέσετε με 2 συσκευές και την μητρική.
 
 
PC
 
Αυτό ήταν, τελειώσατε με το hardware κομμάτι!
 

Το Ronin.gr και εγώ δεν φέρουμε καμία ευθύνη αν καταστρέψετε το PC σας.