Επισκευή MBR σε περίπτωση Boot record not found

Αν ανοίγοντας τον υπολογιστή μας δεχόμαστε το μήνυμα Boot record not found ή παρεμφερές...

...πιθανότατα να έχει χαλάσει το Master Boot Record του υπολογιστή μας. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε ένα cd εγκατάστασης των Windows, με το οποίο ξεκινάμε την διάσωση.

Προσοχή: Αυτός ο οδηγός δεν επισκευάζει την εγκατάσταση των Windows αυτή καθεαυτή, παρά μόνο το Master Boot Record. Αν τα Windows κολλάνε στην οθόνη που φορτώνει η μπάρα και φαίνεται το λογότυπο τους, ή βγάζει μπλέ οθόνη κατά την εκκίνηση, ακολουθούμε αυτό τον οδηγό: Repair Windows XP (επισκευή σε Windows XP)

Τοποθετούμε το cd στο cd-rom, και ενώ έχουμε κάνει τις σωστές ρυθμίσεις στο BIOS ώστε να γίνεται εκκίνηση από αυτό, ανοίγουμε τον υπολογιστή. Αν ανοίγοντας το PC μας ρωτήσει αν θέλουμε να ξεκινήσουμε από το CD, απαντάμε γρήγορα (συνήθως "press any key to boot from cd..." όπου πατάμε οποιοδήποτε πλήκτρο). Μετά από λίγη ώρα θα δούμε το μήνυμα press the R key to start the Recovery Console, κάτι το οποίο είναι θεμιτό, οπότε πατάμε R. Κατόπιν θα μας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το πού είναι εγκατεστημένα τα windows (όπου υπάρχει συνήθως μόνο μία επιλογή: "1") και απαντάμε αναλόγως.

Στην συνέχεια, γράφουμε των κωδικό του Administrator αν μας ζητηθεί, και στην επόμενη οθόνη γράφουμε:

fixmbr

Τέλος επανεκκινούμε τον υπολογιστή και αφαιρούμε το cd-rom εγκατάστασης που είχαμε τοποθετήσει προηγουμένως. Αν εκτελέσαμε τον οδηγό κατά γράμμα, και δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον hardware πρόβλημα (χαλασμένος σκληρός δίσκος), το λειτουργικό μας θα bootάρει επιτυχώς.

Προσοχή αν έχουμε εγκατεστημένα περισσότερα του ενός λειτουργικά συστήματα, γιατί ακολουθώντας τον οδηγό αυτόν, θα καταφέρουμε να bootάρει μόνο το ένα εξ αυτών. Για παράδειγμα αν έχουμε windows με linux dual-boot, το fixmbr θα πατήσει πάνω στον υπάρχοντα boot-loader (πιθανώς τον GRUB). Αν δεν είστε σίγουροι πως τρέχετε μονάχα ένα λειτουργικό (windows στην περίπτωσή μας), μην το επιχειρήσετε μόνοι.