Ανάκτηση Αρχείων (recover files)

How to Icon

Σβήσατε κατά λάθος κάποιο αρχείο με shift-delete ή αδειάσατε τον κάδο ανακύκλωσης χωρίς να ελέγξετε τα περιεχόμενα του ή κάνατε format σε λάθος σκληρό; Τα αρχεία σας δεν έχουνε χαθεί ακόμα και υπάρχει τρόπος να τα σώσετε.

Όταν σβήνετε ένα αρχείο από τον σκληρό σας, ουσιαστικά αυτό που κάνει το file system είναι να ορίζει την περιοχή που ήτανε το αρχείο, σαν άδεια. Οπότε υπάρχει τρόπος να ανακτηθούν τα αρχεία με την χρήση ειδικών προγραμμάτων.


1. Κατεβάστε το Recuva και κάντε το install.

2. Τρέξτε το Recuva και όταν σας βγάλει το παράθυρο με τίτλο Recuva Wizard, πατήστε next.

recuva wizard

3. Στο επόμενο παράθυρο με τίτλο File type επιλέξτε τον τύπο του αρχείου που θέλετε να ανακτήσετε και πατήστε next. (αν δεν ανήκει σε καμία ομάδα αρχείων ή θέλετε να ανακτήσετε ολόκληρο τον δίσκο επιλέξτε other)

Κάποια αρχεία, υπάρχει περίπτωση να μην τα αναγνωρίσει πχ, σαν εικόνες, οπότε αν δεν βρείτε το αρχείο που θέλετε, επιλέξτε other.

file tyoe

4. Για να μειώσετε τον χρόνο αναζήτησης και τον πλήθος των αρχείων προς ανάκτηση επιλέξτε την τοποθεσία που βρισκόταν το αρχείο πριν το σβήσετε ή ολόκληρο το partition πχ D:\ στην περίπτωση που κάνατε κατά λάθος format και πατήστε next.

file location

5. Στο επόμενο παράθυρο πατήστε απλά start. Αν δεν βρείτε το αρχείο σας ή έχετε κάνει format στον δίσκο την επόμενη φορά επιλέξτε το deep scan πριν πατήσετε start.

deep san start

6. Όταν ολοκληρωθεί ή διαδικασία αναζήτησης, επιλέξτε το/τα αρχεία που θέλετε να ανακτήσετε κάνοντας τικ το κουτάκι στα αριστερά και πατήστε recover.

Τα αρχεία που είναι με πράσινο φωτάκι στα αριστερά μπορούν να ανακτηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα, αυτά με κόκκινο, ένα μέρος τους έχει πατηθεί από πάνω με άλλο αρχείο, οπότε η πλήρης ανάκτηση δεν είναι δυνατή.

recover file

7. Αφού πατήσετε recover επιλέξτε, που θέλετε να σώσετε το αρχείο (σε άλλο σκληρό ή partition από το αρχικό καλύτερα) και όταν ολοκληρωθεί ή διαδικασία ανάκτησης θα βρείτε εκεί το αρχείο.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το data recovery πηγαίνετε στην Wikipedia.

Αν θέλετε να πουλήσετε το σκληρό σας και φοβάστε ότι τα αρχεία σας θα πέσουν σε λάθος χέρια, χρησιμοποιείστε το Darik's Boot And Nuke πριν δώσετε τον σκληρό σας. Αν και βέβαια ακόμα και η μέθοδος του γραψίματος από πάνω δεν θεωρείται ασφαλής από κάποιους επιστήμονες. Για πλήρη ασφάλεια καταστρέψτε τον σκληρό σας με μαγνητισμό και σπαστέ τον. Με σφυρί.