10+ τρόποι για μεγαλύτερη ζωή στις μπαταρίες λιθίου
Αγοράσατε ένα καινούριο laptop, και θέλετε να μάθετε πώς να έχετε μεγαλύτερη ζωή στην μπαταρία του; Αυτός ο οδηγός γράφτηκε για εσάς.
Στις μέρες μας, όλο και περισσότερες συσκευές γίνονται φορητές. Το οποίο σημαίνει πως τροφοδοτούνται από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Παλαιότερα γινόταν χρήση των μπαταριών Νικελίου-Καδμίου, οι οποίες παραχώρησαν την θέση τους στις σαφώς ανώτερες μπαταρίες Λιθίου, οι οποίες υπερτερούν στην διάρκεια ζωής εφόσον τους φερθούμε σωστά. Τι πρέπει να κάνουμε;
Μερικοί πολύ βασικοί κανόνες για να μην καταλήξουμε να έχουμε ένα λάπτοπ που η μπαταρία του να κρατάει για 10 λεπτά είναι οι εξής:
- Με την αγορά του laptop, φορτίζουμε την μπαταρία ανάλογα με το manual που την συνοδεύει πρίν την πρώτη χρήση.
- Όταν η μπαταρία δεν χρησιμοποιείται, να διατηρείται καλύτερα στο 40% του φόρτου της, σε δροσερό μέρος (πχ. ψυγείο, όχι κατάψυξη!).
- Δεν πρέπει να αφήνουμε την συσκευή να ξεφορτίζει τελείως, παρά μόνο μία φορά κάθε 30 ημιτελή ξεφορτίσματα.
- Όσο πιό έντονη χρήση (ενεργειακά) κάνουμε, τόσο μικρότερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα έχουμε, οπότε τα gaming laptops και τα DVD-ROM που εξοπλίζουν τα laptops, θεωρούνται battery killers. Τα netbooks, δεν έχουν μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις από την φύση τους, οπότε είναι δεδομένο πως η μπαταρία τους θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μερικά tips για να αποφύγουμε την υπερβολική και χωρίς λόγο κατανάλωση είναι τα εξής:
- Φροντίζουμε ώστε το CD/DVD ROM του laptop να είναι άδειο όταν δεν το χρησιμοποιούμε. Έτσι γλυτώνουμε τα άχρηστα spins κάθε φορά που ανοίγουμε το My Computer ή και κατά την εκκίνηση του λάπτοπ.
- Φροντίζουμε ώστε να έχουμε συνδεδεμένες όσο το δυνατόν λιγότερες εξωτερικές συσκευές USB (usb mouse, card reader, wireless/3G adapter).
- Ελέγχουμε ώστε να έχουμε αρκετή ελέυθερη RAM, ώστε να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν λιγότερο το virtual memory (swap), άρα μειώνοντας την χρήση του ενεργειακά πεινασμένου σκληρού δίσκου. Bonus tip: αντί του firefox χρησιμοποιήστε τον σαφέστατα ελαφρύτερο Chrome για σερφάρισμα.
- Ανοίγουμε όσο το δυνατόν λιγότερα προγράμματα ταυτόχρονα.
- Χαμηλώνουμε τον φωτισμό της οθόνης σε λογικά επίπεδα.
- Όταν δέν είμαστε κοντά σε ασύρματο δίκτυο, κλείνουμε το Wi-fi.
- Έχουμε φροντίσει ώστε πρίν φύγουμε από το σπίτι (και άρα την πρίζα της ΔΕΗ) να κάνουμε ανασυγκρότηση του σκληρού, ώστε κατά το Running-on-battery ο σκληρός μας να είναι στην εντέλεια, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.
- Το να βγάζουμε το καλώδιο του ρεύματος όταν δεν χρησιμοποιούμε το laptop είναι μύθος, και δεν ισχύει για τις μπαταρίες λιθίου. Απ' την άλλη, το να βγάζουμε την μπαταρία όταν δουλεύουμε στο σπίτι βοηθάει λίγο, αφού μειώνει την θερμότητα που θα δεχόταν η μπαταρία χωρίς λόγο.
- Δεν αγοράζουμε δεύτερη μπαταρία που θα χρησιμοποιήσουμε "αργότερα", διότι πολύ βασικός παράγοντας της διάρκειας ζωής της μπαταρίας ειναι η ηλικία της. Άρα συμπεραίνουμε πως όταν πλέον χρειαστούμε καινούρια μπαταρία, κατά την αγορά της ελέγχουμε την ημερομηνία κατασκευής της.
- Τελειώνοντας, ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στην παράταση ζωής μπαταρίας λιθίου, είναι πως όσο αυξάνεται η θερμοκρασία της μπαταρίας, είτε αυτό οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες (ήλιος), ή από την ίδια την θερμότητα που εκπέμπει το laptop, μειώνεται η ζωή της μπαταρίας. Θεωρείται δηλαδή δεδομένο, πως δεν εκθέτουμε την συσκευή σε ήλιο, ή άλλες πηγές θερμότητας. Θεωρούμε επίσης δεδομένο πως φροντίζουμε να έχουμε πάντα καθαρούς τους αεραγωγούς ψύξης του λάπτοπ (τις γρίλλιες από τις οποίες βγάζει αέρα το ανεμιστηράκι) ώστε να έχουμε καλή απομάκρυνση της θερμότητας.
Ας σημειώσουμε εδώ πως όλες οι παραπάνω συμβουλές, βοηθάνε στο να καθυστερήσουμε το αναπόφευκτο. Οι μπαταρίες Λιθίου έχουν μέγιστο ζωής 2-3 χρόνια, και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να το αλλάξουμε αυτό.