Κάντε τα Windows 7 γρηγορότερα

How to Icon

Ας δούμε μερικούς τρόπους να γίνουν τα εφτάρια μας γρηγορότερα και από τον άνεμο!

Αν και τα Windows 7 φημίζονται για την ταχύτητά τους (πολλά μποφόρ) ειδικά από τους heavy users, δεν βλάπτει να προσπαθήσουμε να τα σπρώξουμε λιγάκι και εμείς. Σε αυτό τον οδηγό, θα δούμε πως μπορούμε να έχουμε γρηγορότερο μπουτάρισμα, και γρηγορότερη δικτύωση.

Γρηγορότερο μπουτάρισμα

Ξεκινόντας να πούμε πως το γρήγορο μπουτάρισμα είναι κατεξοχήν ευθύνη του χρήστη, εννοώντας πως δεν θα καταφέρουμε τίποτα διαβάζοντας αυτό τον οδηγό, αν έχουμε βάλει να ξεκινάνε κατά την εκκίνηση του υπολογιστή 3 antivirus, 4 προγράμματα downloading, 6 instant messengers κλπ. Όσο πιό λιτό είναι το boot μας, τόσο γρηγορότερο θα είναι. Θα προσπαθήσουμε να ξεκινάνε κατά το μπουτάρισμα μόνο οι απαραίτητες υπηρεσίες, ενώ οι υπόλοιπες (μη κρίσιμες) θα καθυστερούν. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό των Windows 7 που ονομάζεται Delayed start.

Πατάμε Start (Έναρξη), πληκτρολογούμε services.msc και πατάμε Enter. Από εκεί επιλέγουμε όσες υπηρεσίες δεν είναι κρίσιμες, και επιλέγουμε Delayed start. Όταν λέμε κρίσιμες, ενοούμε πως αν δεν ξέρετε τι κάνει μια υπηρεσία δεν την πειράζετε. Δεν βάζουμε delayed το antivirus! Υπηρεσίες στις οποίες μπορούμε ασφαλώς να ασκούμε καθυστέρηση, είναι τα chat προγράμματα (MSN, skype), τα προγράμματα download (azureus, emule, limewire, utorrent) και γενικά όσα προγράμματα έχουμε εγκαταστήσει εμείς, εν γνώση μας, και ξέρουμε την ακριβή χρήση τους. Έχοντας πεί αυτά, το ronin.gr δεν φέρει ευθύνη για τυχών βλάβη που ίσως προκύψει από λανθασμένη χρήση του οδηγού. Tweakάρετε υπεύθυνα.

Γρηγορότερη δικτύωση

Τα Windows Vista είχαν μια λειτουργία εν ονόματι TCP autotuning, η οποία κατακρεουργούσε την δικτυακή απόδοση τους. Υποτίθεται πως έχει διορθωθεί στα Windows 7, αν και έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που δηλώνουν πως τα εφτάρια έχουν κληρονομήσει και κάποια κουσούρια από τα Vista.

Για να απενεργοποιήσουμε το autotuning, πατάμε Start (Έναρξη), πληκτρολογούμε cmd.exe, πατάμε δεξί κλίκ πάνω του και επιλέγουμε run as Administrator. στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογούμε:

netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled

και πατάμε Εnter. Κάνουμε reboot, και βλέπουμε αν υπάρχει κάποια αισθητή διαφορά στο network performance. Αν δεν βλέπουμε κάτι, καλό θα ήταν να επανενεργοποιήσουμε το TCP autotuning, γράφοντας:

netsh int tcp set global autotuninglevel=normal

και πατάμε Enter. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.