Πώς να σερφάρω ανώνυμα (anonymous browsing)

How to Icon

Θέλετε να κρύψετε την IP σας ή την χώρα προέλευσής σας από κάποιο site; Σερφάρετε ανώνυμα διαβάζοντας αυτόν τον οδηγό!

Το να κρύψετε την πραγματική σας ταυτότητα από κάποια σελίδα, έχει πολλές χρήσεις τις οποίες θα αναφέρουμε εδώ. Τεχνικά ας πούμε πως κάθε σελίδα που επισκεπτόμαστε γνωρίζει την IP μας (διαδικτυακή μας διεύθυνση), από την οποία μπορεί να αναγνωρίσει την χώρα προέλευσής μας. Αυτό δεν είναι κακό συνήθως, καθώς έτσι μας παρουσιάζει το περιεχόμενο της στην γλώσσα που μιλάμε (εφόσον πρόκειται για πολυγλωσσικό site) ή ρυθμίζει την διαφορά ώρας μας (timezone). Εκεί όμως που υπάρχει πρόβλημα είναι σελίδες όπως το hulu.com, το οποίο μπλοκάρει την χρήση του σε χρήστες που βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ. Αν ένας χρήστης εν Ελλάδι προσπαθήσει να μπεί στο hulu.com θα δεί μια εικόνα όπως η παρακάτω:

Hulu restrictions

Το hulu.com, βάσει της IP του χρήστη, αναγνώρισε την τοποθεσία του, και αρνήθηκε να προβάλει περιεχόμενο.

Άλλοι λόγοι που θα μας χρειαστεί το ανώνυμο browsing είναι σελίδες που απαγορεύουν την χρήση τους μετά από συγκεκριμένο χρόνο χρήσης τους, εκτός και αν πληρώσουμε. Ένα παράδειγμα είναι το megavideo.com το οποίο αφήνει μόνο εβδομηντακάτι λεπτά χρήσης του καθημερινά, και το rapidshare το οποίο έχει καθημερινό όριο downloading. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν αλλάξουμε σε ανώνυμοι (anonymous browsing), μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την υπηρεσία.

Ας πούμε εδώ, πως το να κρύβετε την IP σας ίσως σε κάποιες περιπτώσεις είναι παράνομο, οπότε εμείς το αναφέρουμε μόνο για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Παρακαλούμε θερμά να μήν κάνετε χρήση του οδηγού για παράνομους σκοπούς, αφού έτσι και αλλιώς, οι αρχές μπορούν να μάθουν την ΙP του χρήστη που παρανόμησε είτε αυτός χρησιμοποίησε proxy (βλέπε παρακάτω) είτε άλλο τρόπο ανωνυμίας, απαιτώντας το νομικά από τον πάροχο της ανωνυμίας. Surf responsibly.

Επίσης πρέπει να αναφερθεί πως το ανώνυμο σερφάρισμα είναι εξαιρετικά πιό αργό από το κανονικό!

Το ανώνυμο σερφάρισμα μπορεί να επιτευχτεί με πολλούς τρόπους, αλλά εμείς θα αναφέρουμε τρείς:


PROXIES

Ο κλασσικός τρόπος που υπάρχει από την δεκαετία του '90, είναι η χρήση proxies, τα οποία αναδρομολογούν το network flow κάνοντας τα request να περνάνε πρώτα από το proxy, κρύβοντας τον χρήστη.

Proxy anonymity diagram

Καταρχάς πρέπει να βρούμε ένα δωρεάν proxy server (ψάχνοντας στο google ίσως;). Μόλις βρούμε την IP του proxy server και το port που χρησιμοποιεί, είμαστε έτοιμοι. Στο παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσουμε τον firefox, αλλά ότι γράφουμε ισχύει και για τους υπόλοιπους browsers. Πηγαίνουμε Edit (Εργαλεία) -> Preferences (Επιλογές):

Firefox anonymity setup 1

Advanced (Για προχωρημένους) -> Network (Δίκτυο) -> Settings (Ρυθμίσεις):

Firefox anonymity setup 2

Επιλέγουμε manual proxy και βάζουμε την IP και την port του proxy, και πατάμε OK:

Firefox anonymity setup 3

Τέλος κάνουμε restart τον browser. Άν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε σε κανονικό browsing, στην τρίτη εικόνα επιλέγουμε No proxy, και κάνουμε ξανά restart τον browser.


HIDEMYASS.COM

Τεχνικά δεν διαφέρει από τους proxies, αφού χρησιμοποιεί τον ίδιο τρόπο για να κρύψει την ταυτότητα του χρήστη. Απλά είναι πιό απλή η διαδικασία χρήσης του, και έχει και φοβερό όνομα!

Πηγαίνουμε στην σελίδα hidemyass.com όπου πληκτρολογούμε την σελίδα στην οποία θέλουμε να μπούμε όπως στην εικόνα:

Hide my ass demo

Πατάμε Hide my ass και αυτό ήταν!


TOR

Το tor είναι ένα καινοτόμο σύστημα ανωνυμίας, που παρέχεται δωρεάν στην κοινότητα και λειτουργεί με τεχνολογία onion routing. Αυτό σημαίνει πως κάθε χρήστης tor, είναι από μόνος του ένα είδος proxy και μπορούμε να το παρομοιάσουμε ελαφρά με την τεχνοτροπία του peer to peer. Για εμάς είναι ο καλύτερος τρόπος ανωνυμίας από όλους που αναφέρουμε σε αυτόν τον οδηγό.

Ο πιό εύκολος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε το tor network, είναι να κατεβάσουμε το Windows Browser Bundle από εδώ. Η εγκατάσταση είναι απλή και είναι η εξής:

Τρέχουμε το .exe που κατεβάσαμε, γράφουμε την διαδρομή που θέλουμε να εγκατασταθεί το tor (ή απλά αφήνουμε την προεπιλεγμένη) και πατάμε Extract:

Tor anonymity setup 1

Πηγαίνουμε εκεί που κάναμε το extract, και τρέχουμε τον tor browser:

Tor anonymity setup 2

Θα ανοίξει ο firefox με το tor extension, και θα δούμε να γράφει:

Tor anonymity setup 3

Οι σελίδες που θα ανοίξουμε από εκεί και πέρα θα περνάνε μέσα από έναν τυχαίο χρήστη του tor network, και μην ξεχνάμε πως από την δική μας σύνδεση θα κρύβει την ταυτότητά του κάποιος άλλος χρήστης.

Να σημειώσουμε πως δεν πειράζει να έχουμε εγκατεστημένο ήδη τον firefox, αφού το tor χρησιμοποιεί δική του portable εγκατάσταση του browser.

Tags: