Οδηγός χρήσης DOSBox (dos emulator)

How to Icon

Αν έχουμε κάποια εφαρμογή ή κάποιο παιχνίδι που τρέχει σε MS-DOS, το πιθανότερο να μήν τρέχει σε Windows. Τη λύση έρχεται να δώσει το DOSBox, μία opensource εφαρμογή που κάνει εξομοίωση του περιβάλλοντος DOS χωρίς να αποχωριστούμε τα windows.

Ξεκινάμε κατεβάζοντας το DOSBox από εδώ. Η εγκατάσταση είναι απλούστατη, ενώ όταν αυτή τελειώσει ανοίγουμε το DOSBox και θα δούμε κάτι τέτοιο:

dosbox 1

Πρέπει να κάνουμε mount τον φάκελο που περιέχει την εφαρμογή που θέλουμε να τρέξουμε, αρα πρέπει να γνωρίζουμε την ακριβή διαδρομή του (πχ c:\games\) και γράφουμε το εξής:

mount c: "διαδρομή του φακέλου"

Αν τα κάναμε όλα σωστά θα δούμε κάτι τέτοιο:

dosbox 2

Η εντολή έκανε mount τον φάκελο ως εικονικό δίσκο c:, οπότε πρέπει να μεταβούμε σε αυτόν γράφοντας:

c:

Εν συνεχεία πρέπει να πλοηγηθούμε στον φάκελο που βρίσκεται το εκτελέσιμο που θέλουμε να τρέξουμε (να σημειώσουμε πως το path είναι ενδεικτικό, για τις ανάγκες της δοκιμής. Εσείς θα έχετε άλλη διαδρομή να εισάγετε) και τρέχουμε το εκτελέσιμο .EXE:

cd APOC APOC.EXE

Αν κάναμε τα πάντα σωστα, θα δούμε την εφαρμογή μας να ξεκινά:

dosbox 3

Αν μας τρέχει σπαστά, πρέπει να ανεβάσουμε τα CPU Cycles πατώντας Ctrl+F12 (τα τρέχοντα Cycles είναι σημειωμένα στην εικόνα). Με Alt+Enter γίνεται πλήρης οθόνη, ενώ αν τα ξαναπατήσουμε η εφαρμογή ξαναγίνεται παράθυρο, ενώ ταυτόχρονα αποδεσμεύεται και ο κέρσορας του ποντικιού).